Ganesh

Kdo je Ganeš?

GANESH - Ganeš - Ganesa - Ganesha - Vinayaka - GANAPATI

Ganeša (hindijsko v devanāgarīju गणेश: Gaṇeśa - gospod množic, tudi Ganesa) je v hinduizmu bog uspeha, premagovanja ovir in modrosti. Včasih ga v imenujejo tudi Ganapati ali Vinayaka. Ganeša je sin Šive in Parvati ter mož Bharati, Ridhi in Sidhi. Molitve posvečene Ganeši se po navadi izgovarjajo na začetku obredov ali meditacije, da bi se priklicala moč premagovanja ovir. Ganeša je najbolj pribljubljen hindujski bog v Zahodni Indiji, zlasti v zvezni državi Maharaštra, kjer je v Bombaju tudi največji festival posvečen Ganeši. Upodobljen je s slonjo glavo. (vir: Wikipedija)

 

Mitološko ozadje

Ko sta se Shiva in Parvati poročila, jo je on na začetku bolj ali manj ignoriral. Shiva nikoli ni prebolel izgube svoje prve žene Sati, kljub temu, da je Parvati bila njena inkarnacija. To so uredili ostali bogovi, ker se je Shivi po Satini smrti "zmešalo" in nekako so ga morali privesti nazaj v zemeljsko življenje, da je nadaljeval z ohranjanjem ravnotežja med življenjem in smrtjo - ponovnim življenjem.
Parvati ni motilo Šivino obnašanje. Njena brezmejna ljubezen in vera vanj je bila močnejša od njegovega zavračanja. Takoj po njuni poroki je krenil na Himalajo, kamor mu je zvesto sledila. Ko je meditiral, je meditirala z njim. Ko je hodil, je hodila za njim. Ko je jedel, je redkokdaj jedla z njim, saj je bil Šiva asket in je živel življenje odvračanja vsega zemeljskega. Shivo sta nekoč Parvatina iskrenost in zvestoba končno omehčali in postavila sta si dom na gori Kailas.

Shive dostikrat ni bilo doma, za več dni ali celo tednov je odhajal meditirat v goro. In Parvati je bilo dolgčas, ker ni imela kaj početi. Nekega dne se je spomnila, da bi imela otroka, saj navsezadnje je bila manifestacija boginje Matere. In tako je neko jutro pri kopanju v jezeru Manasarovar zdrgnila svoje telo, zbrala odmrlo kožo, jo zmešala skupaj s sandalovininim prahom ter glino in izoblikovala lutko; prikupnega fantka. Vdihnila mu je življenje in ga poimenovala Vinayaka (voditelj). V trenutku se je zaljubila v svojo kreacijo in kmalu pozabila na Shivo.

Nekega dne je Parvati svojemu sinu Vinayaki (Ganešu) ukazala, naj nikogar ne spusti v jamo, ker želi miru in počitka. Po dolgem prestajanju pokore se je domov vrnil Shiva in na vhodu svojega doma našel fantka, katerega še nikoli ni videl, ta pa ga ni spustil naprej.
"Stoj, ne moreš vstopiti v to jamo!" mu je dejal deček. Shiva ga je ignoriral in skušal vstopiti.
"Stoj, sem rekel. Še en korak in uporabitl bom silo!" mu je grozil s kopjem.
"Poslušaj, fant! A ti veš, kdo sem jaz?" je dejal Shiva.
"Ne, ne vem! Zaradi mene si lahko sam Brahma, pa ti vseeno ne pustim vstopiti!" je povedal fantič.
"Kako si drzneš govoriti tako z mano?" se je jezil Shiva. "Umakni se, preden sem prisiljen udariti te!"
Shiva je skušal dečka poriniti vstran in vstopiti na silo, vendar je ta sunil kopje blizu njegovega vratu. Shiva, znan po hitri jezi, je izgubil kontrolo, dvignil svoj trizob (smrtonosni trishula), ga zalučal proti fantu in ostri zobovi so končali v njegovem vratu. Deček je omahnil na tla, kri mu je lila iz obglavljenega telesa.
Ves hrup je prebudil Parvati. Pritekla je ven in se zgrozila ob pogledu na Vinyakovo glavo in telo brez življenja. V žalosti je padla na tla, se tolkla po prsih, jokala krvave solze in kričala: "Moj sin, moj sin!!!". Stiskala je njegovo glavo k prsim in si neutolažljiva pulila lase.

Shiva je doumel, kako resna je zadeva. Obžaloval je svojo jezo in pomanjkanje samokontrole. Da bi izboljšal situacijo, se je odločil obuditi fanta nazaj v življenje, sicer mu Parvati ne bi odpustila. Zapovedal je svojim privržencem (ganam): "Prinesite mi glavo prvega živega bitja, ki zapušča Kailas."
Tako so storili. Naleteli so na mogočnega slona, z enim okljem in njegovo glavo prinesli Shivi. Ta je njegovo glavo namestil na mrtvo telo in ga obudil k življenju. Deček, s telesom katerega je izoblikovala Parvati in glavo od Shive, je postal znan kot Ganapati, voditelj gan, Šivinih privržencev. Postal je čuvaj praga - kozmični vratar.

 

Ganesh

Zakaj za Ganeša zakon KARME ne velja?

Vas zanima kako je Ganeš ukanil Šanija (naravno načelo Saturna), da zanj zakon KARME ne velja?

Ganeš je edini, na katerega ne deluje zakon karme. Da je temu tako, si preberite spodnjo zgodbo...
Ko se je bližal čas Ganeševega Sade Satija, ga je obiskal Šani (Saturn), da mu pove, naj se pripravi, saj se bo kmalu pričel njegov Sade Sati.
Ganeš ga je prosil, naj ga Saturn obišče ponovno, točno en dan pred začetkom Sade Satija, da slučajno ne bo pozabil, ker ima resnično ogromno dela z urejanjem kozmičnih ritmov. Če ga slučajno ne bo doma, naj mu napiše listek z obvestilom: "Ganeš, jutri se začne tvoj Sade Sati." in ga obesi na njegova vrata. Tako, da se bo Ganeš pravočasno pripravil.
In tako je prišel dogovorjeni dan.
Šani je trkal na Ganeševa vrata, vendar mu nihče ni odgovoril.
Kot sta bila dogovorjena, je Šani napisal sporočilce: "Ganeš, jutri se začne tvoj Sade Sati." se podpisal in ga obesil na vhodna vrata.

Ko je Šani prišel naslednji dan, dan, ko naj bi se začel Ganešev Sade Sati, mu je Ganeš pokazal listek s sporočilom, katerega je zapisal sam Šani: "Ganeš, jutri se začne tvoj Sade Sati." ter mu rekel: "Vidiš Šani, sam si mi zapisal, da se moj Sade Sati začne jutri."
In tako je lahko Ganeš vsak naslednji dan Šaniju pokazal sporočilo.

Na tako moder način je Ganeš ukanil Šanija.

 

Želite tudi vi preračun vašega Sade Sati obdobja?