Jyotish

Vedska astrologija ∞ Đotiš ∞ Ustvarjanje svetlobe

Kdo je Ganeš? KLIK in izveš več >>>

Beseda Jyotish je skovanka iz dveh sanskrtskih besed:
»Jyoti« pomeni svetloba in
»iša« oz. »išvara« pomeni Stvarnik. Torej Jyotish pomeni ustvarjanje svetlobe.

Svetloba osvetljuje našo pot in ko je pot osvetljena, je naše potovanje poenostavljeno. Lažje prepoznamo prednosti in seveda tudi morebitne nevarnosti, mnogo lažje izberemo pravo pot in vsekakor se lažje izognemo preprekam ter tako lahkotneje uresničujemo naše želje.

Glavni rek Jyotisha namreč pravi: »Preprečite nesrečo preden se je zgodila.« Pri tem Jyotish ne ponuja le znanja o tem KAJ in KDAJ se bo zgodilo, temveč tudi načine in ukrepe za zmanjševanje »slabih« tendenc ter za izboljšanje dobrih. Neki modrec je nekoč dejal: »Jyotish in njegove preventivne tehnike pomagajo, da ugriz tigra spremenimo v pik komarja.«

Jyotish je kot svetilka, ki osvetljuje našo življenjsko pot in nas že vnaprej pouči o tem, kaj nas lahko v življenju čaka. Vendar POZOR!, Jyotish ni golo predvidevanje prihodnjih dogodkov, saj če bi k njemu pristopili na takšen način, bi zgrešili njegov temeljni namen: SPREMEMBE.

 

Osnovni  moto  Jyotisha  je:

SPOZNAJTE  SVOJO  PRETEKLOST,
SPREMENITE  SVOJO  SEDANJOST  in 
IZBERITE  SVOJO  PRIHODNOST.

Želim vedsko analizo


Te besede govorijo same zase, saj je razlika med predvidevanjem in spreminjanjem (izbiranjem) več kot očitna. Naša pretekla dejanja določajo našo sedanjost in ravno tako naša sedanja dejanja ustvarjajo našo prihodnost. Vsakdo med nami ima svojo Karmo (posledico), ki smo jo prinesli iz naše prejšnje eksistence in tudi preteklosti tega življenja. Jyotish se obrača k posamezniku kot edinemu in neponovljivemu.

S pomočjo tega znanja, naredimo natalno karto posameznikovega rojstnega trenutka
in splet besed se prične …

Najvažnejša dejstva pri Jyotishu in tudi pri samem življenju na sploh pa so naslednja zavedanja:

∞ Nič v življenju ni stoodstotno določeno.
∞ Vsak med nami ima svobodno voljo, čeprav je včasih videti, kot, da to ni možno.
∞ S svojimi dejanji spreminjamo preteklost in sedanjost ter kreiramo prihodnost.

S prinašanjem svetlobe ali Jyotisha, izvemo za možnost sprememb ter na tak način odpravljamo tèmo iz svojega življenja. "Krmilo" življenja DOBIVAMO v svoje roke.

Jyotish je tehnika, ki močno temelji na preventivnih tehnikah. To so priporočene naloge, katere naj bi posameznik "opravljal" v svojem vsakdanjem življenju. Dober Jyotishi vas ne bo "spustil domov" brez dobro preanaliziranih in predvidenih tehnik.

Preventivne tehnike iz Jyotisha pa so namenjene temu, da nam lahko močno dvignejo kvaliteto življenja.
Nekaj je naštetih tu:
redna dnevna meditacija (Zelo preprosto je: zapreš oči, s pomočjo mantre, ustaviš misli in zdrsneš v tišino. Meditacija popelje v nov, širši miselni prostor in še naprej v prostor miru, tišine in ljubezni, ki je izza misli. Tam se lahko "nadihamo" notranje svežine in se začnemo zavedati, kaj v življenju nas lahko resnično osreči in izpolni.),
∞ Rasa tehnike (recitiranje manter za določen planet, ki je aktiviran skozi Daše – obstaja tečaj),
planetarna meditacija (namen izvajanja planetarne meditacije je harmonizacija načel in principov v našem telesu, življenju)
∞ namenske DONACIJE ter dobra dela za določeno populacijo, ki jih lahko izvajamo samodejno ali po priporočilu Jyotiš svetovalke (to dobite, ko pristopite k svetovanju),
∞ ustrezna prehrana (prehranjevanje z določeno hrano ali izogibanje le-te ob določenih dnevih),
∞ nošenje ustreznih barv, kamnov in kovin, uporaba eteričnih olj,
∞ razbremenilni posti izbrani na točno določen dan,
∞ izvajanje posebnih aktivnosti in predvsem
∞ ozaveščanje življenja - kaj so vaše želje in kaj vizija,
∞ svojih misli, besed ter dejanj.

Z izvajanjem preventivnih tehnik, ki jih svetuje Jyotishi(ni) - vedska astrologinja, se da povečati svobodno voljo v svojem življenju. Zavedanje, da med nami ni ne »krivcev« in ne »žrtev« je zelo pomembno. Dejstvo je, da smo le odgovorni za vse, kar smo preživeli, doživeli ter reagirali ... Le to. Ko to enkrat razumemo, nam je lažje. Saj razumemo, da je vse natančno tako, kot mora biti in se ne mučimo več z drobnimi, nepotrebnimi problemi. Trudimo se le biti čim bolj skladni in na ta način ustvarjati čim manj neskladne karme za prihodnost, ki jo »sejemo« danes.

 

Temeljne razlike

Obstajajo temeljne razlike v načinu in tehnikah analize rojstnih oz. natalnih kart/horoskopa med indijskim oz. vedskim ter zahodnim, grškim, kitajskim, majevskim sistemom itd. Prav ta razlike so temeljna razlika, zaradi česar prihaja do drugačnih oziroma bolj natančnih razlag in napovedi pri indijski astrologiji.

Kako je lahko Vedska astrologija tako zelo drugačna OD DRUGIH SISTEMOV?

Rojstna karta analizirana po vedskem sistemu je resnično edinstvena, saj se indijski sistem, v vsakem trenutku analize, prilagaja glede na dejstvo, da se naš zodiak/Univerzum premika in ni nepremičen. Na današnjem ozemlju Indije, so pred tolikimi časi, živeli ljudje, ki so zasnovali vedenje (podobno kot po teoriji Big Bang), da Zodiak ni fiksen ter to pri analizah upoštevali že pred več kot 7000. leti. Imeli so veliko razumevanje astronomije, kar nakazuje na to, da so bili drugačni v primerjavi z drugimi civilizacijami.

Vedski sistem upošteva, da je zodiak elipsa in ne krog, zaradi česar posamezne hiše rojstne karte, niso širine 30. stopinj, ampak se spreminjajo glede na čas rojstva - torej, pri svojih preračunih upoštevajo precesijo. Pri vsakemu posamezniku je to drugače, saj se vse skupaj spreminja glede na letni čas kot tudi desetletje/stoletje v katerem smo rojeni.

Prav tako Vedska astronomija pri analizi upoštevajo PERCESIJO, tretje premikanje zemlje, ki je zelo počasno, toda močno povezano z duhovnimi ritmi razvoja in evolucije človeštva.

Zaradi teh razlik se zgodi, da bo vaša rojstna karta, izdelana po indijski sistemu drugačna, a veliko bolj natančna in pravilna, od tiste, ki je bila izdelana po kateremkoli drugem sistemu.

 

Torej, kako deluje vedski sistem analize vašega rojstnega datuma v Zodiaku:

* zodiak razdelijo na 3 enake dele

* pri analiza upoštevajo 12 znamenj (kot ostale astrologije), toda ta znamenja so različno velika, glede na letni čas

* 12 znamenj razdelijo na 27 manjših ozvezdij

* vsako izmed 27-ih ozvezdij pa še na 4 manjše dele/pade (dobimo jih 108)

Ker smo tako podrobno razdelili zodiak, se makrokozmos preslika v mikro kozmos. Ko indijski astrologi, s točno uro rojstva določimo, v katerem izmed 108 koščkov ste rojeni, dobimo tudi vpogled v časovni ritem vašega življenja. Prav tako se na podlagi tega dejstva določijo vaši dharmični nosilci oziroma priporočene življenjske naloge.

To je resnično neverjetno, kako zelo natančen, smiselen in dovršen je ta sistem.