Meditacija

Razviti umetnijo, da si znate ustvariti distanco do uma, je eden največjih blagoslovov. In dejansko gre v meditaciji prav za to - meditacija ni prepevanje manter ali ponavljanje afirmacij, temveč samo opazovanje, kakor da um pripada nekomu drugemu. Dejansko gre za stanje, ko ste pripravljeni zavzeti distanco in opazovati predstavo, ne da bi se pustili vplesti v dramo. Gre za uživanje v preprosti svobodi, da ''greste vase'', kadarkoli le morete, ob tem pa umetnost meditacije raste in se poglablja.

Meditacija je proces doživljanja umirjenih in višjih stanj zavesti.
Zelo preprosto je: zapreš oči, ustaviš misli in zdrsneš vase.

Popelje te v nov, širši miselni prostor in še naprej v prostor miru, tišine in ljubezni, ki je izza misli. Tam se nadihamo notranje svežine in se začnemo zavedati, kaj v življenju nas lahko resnično osreči in izpolni.

Meditacija ni koncentracija, ni vizualizacija, ni kontemplacija. Pri vizualizaciji, kontemplaciji in koncentraciji je naš um aktiven, v meditaciji pa sčasoma dosega TIŠINO. Meditacija je pot do izklapljanja našega uma, ki želi imeti vedno vse pod nadzorom.

 

Integralna meditacija (IM)

Beseda "integralna" pomeni združitev oziroma nekaj povezati skupaj.
Cilj integralne meditacije je integracija stanja duha in telesa.
To je tehnika, ki te pripelje do umirjenosti, zadovoljstva, ti poveča energijo in zdravje. Ta temeljna in tako preprosta tehnika, ne zagotavlja le večji uspeh v vsakdanjem življenju, temveč ustvarja tudi občutek notranje izpolnitve ter sreče.
Eden od največjih problemov današnjega časa je stres.
Stres močno vpliva na naše zdravje, vpliva na to da smo hitreje podvrženi depresiji, anksioznosti, visokemu krvnemu pritisku, nespečnosti, diabetesu, astmi, artritisu, alkoholizmu, raznim želodčnim razjedam in še kaj. Meditacija ni zdravilo za te bolezni, je pa globoka sprostitev, ki omogoča zmanjšati stres. Preprosto lahko rečemo, da integralna meditacija pozitivno vpliva na zmanjšanje zdravstvenih težav. Manj stresa posledično zmanjša možnosti obolenj, za raznimi, zgoraj naštetimi energetskimi stanji telesa. Saj veste, da je bolezen "deformirano" energetsko stanje telesa, kajne? 

Pravilno in redno meditiranje je najboljša spodbuda za naš duhovni razvoj in je način, da izkušamo "višja stanja zavesti". Meditacijo bi lahko poimenovali kar "mentalna higiena". Tako kot večina ljudi vsak dan izvaja osebno higieno, bi bilo vsakodnevno potrebno izvajati tudi mentalno higieno. Saj "bolj čist mental" kreira "svetlejšo in bolj jasno" prihodnost (Karmo prihodnosti).

IM se izvaja dvakrat na dan, po 15 do 20 minut.
Vadba je preprosta in enostavna: izvaja se v udobnem sedečem položaju, z zaprtimi očmi.

Pri tej tehniki se uporablja "osebni zvok" oziroma " pranava", ki ima vibracijo, katera se določi na osnovi značilnosti telesa in duha posameznika, le-te pa so razvidne iz rojstnih podatkov (datum, ura in kraj rojstva - po Jyotish analizi). Torej, vsak posameznik dobi svoj zvok, kateri je skonstruiran na podlagi njegovega trenutka rojstva in je njemu lasten.

Integralno meditacijo se lahko naučite na tečaju, ki običajno traja dva dni, nekaj ur na dan. Ko je dovolj zainteresiranih, tečaji potekajo v Ljubljani, Mariboru, Badličanu pri Varaždinu (HR), Zagrebu (HR) ali po dogovoru z g. Kezeletom tudi kje drugje.

Video YouTube IM

Integralna meditacija - YouTube video

 

Planetarna ''meditacija'' oziroma prepevanje BIJA manter

 

KORENSKI  ZVOKI  ZA  PLANETE (za energije v nas)
SLOVENSKO IME PLANETA SANSKRTSKO IME DAN V TEDNU BIJA  MANTRA
Sonce Surya (Sy) nedelja SUM
Luna Chandra (Ch) ponedeljek SOM
Mars Mangala (Ma) torek AM (ali KUM)
Merkur Budh (Bu) sreda BUM
Jupiter Guru (Gu) četrtek GUM
Venera Shukra (Sk) petek ŠUM
Saturn Shani (Sa) sobota ŠAM
Severni Mesečev vozel Rahu (Ra) sobota RAM
Južni Mesečev vozel Ketu (Ke) torek KEM

 

Vdihnemo in zapojemo bija mantro, dokaj hitro preidemo na dolgi MMMM ter medtem izdihnemo ves zrak.

Tako napravimo npr. 3x z vsakim zvokom, nato sledi naslednji.

Prvič v dnevu jih prepevamo po vrsti, vseh devet.
Začnemo s planetom Surya oziroma s prepevanjem bija mantre SUM (3x), sledi SOM (3x), BUM (3x), nato vse po vrsti do zadnje, to je KEM (3x). Po končani celoti, lahko izvajamo tudi posamezno bija mantro, ki jo je svetoval(a) Jyotishi(ni) ali po želji oziroma občutku. Lahko se odločimo in na določen dan prepevamo določeno bija mantro za posamezen planet (npr. na četrtek, po končani celoti, prepevam še 9x GUM).


Namen prepevanja teh zvokov je harmonizacija posameznih načel in principov v našem življenju, našem telesu, ki jih določen planet – naravno načelo – predstavlja. Deluje tudi na uravnovešeno delovanje vseh sedmih čaker, saj so planeti z njimi tesno povezani. Priporoča se vsakodnevno 3-kratno ponavljanje bija manter po predpisanem zaporedju.
Svetuje se vsakomur in je primerno tudi za otroke.

Ko to izvajamo, je bistveno, da izvajamo od srca!